WINTERREIS is een theatraal concert, geïnspireerd door de laatste winter van het verzet (’44-’45) met een nieuw arrangement van de Winterreise van Schubert.

De speciale bewerking van de Winterreise symboliseert de zoektocht van de mens naar zichzelf, een reis naar binnen, én legt de verbinding naar de laatste oorlogswinter, waarin het verzet in het geheim kranten uitgaf met teksten van hoop en ontsnapping aan de realiteit.
Uitgevoerd door: solisten, koor en een acteur, begeleid door een klein verplaatsbaar ensemble.

Met het project WINTERREIS draagt KunstKlank bij aan het verhogen van de bewustwording van 75 jaar Vrijheid.
WINTERREIS wordt gespeeld op de unieke locatie: op de drukvloer van drukkerij Buijze Pers in Noordwijk.

Belangrijke input voor de voorstelling is de VERZETSKRANT 2.0, het educatief programma voor en door middelbare scholieren uit de regio. Met deze jongeren maken we een verbinding tussen ‘vroeger en nu’. Zij spreken binnen het educatieve project VERZETSKRANT 2.0 met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt of ouders hadden die in het verzet zaten. Deze kinderen waren vaak degenen die de verzetskranten rondbrachten.
Júist het gesprek met ouderen maakt dat het respect voor de andere generatie groeit. Het vergroot het bewustzijn dat je ook in déze tijd iets kunt doen voor je medemens. Het vergroot bovendien het besef dat schrijven over moeilijke zaken niet altijd gemakkelijk is. En dat onze vrijheid (van meningsuiting) geen vanzelfsprekendheid is, maar iets waar we iedere dag met elkaar aan moeten werken.

WINTERREIS maakt onderdeel uit van het tweeluik WINTERREIS de reis naar binnen (maart 2020) en ZOMERREIS de reis naar buiten (juli 2020).

Een verlangen naar liefde in vrijheid.